Bilim adamının yüreği hızla çarpmaya başladı. Çünkü laboratuarında beynini incelediği bir deneğin derin düşüncelere dalışını gözlüyordu. Denek kafasına iliştirilmiş elektrodlardan bilgisayarına akan veriler muhteşemdi.
Wisconsin Üniversitesi'nde psikoloji ve psikiyatri profesörü Richard Davidson meslektaşları arasında mutlulukla ilgili araştırmaların en iyisi olarak bilinir. Bu buluşunu gerçekleştirdiğinde, beynin ön lobdaki etkinlikleriyle, derin düşüncelere dalmanın verdiği bir tür neşelenme arasındaki bağlantıyı araştırıyordu. Bu araştırma bulgularını "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımladı.
Araştırma bununla da kalmıyor: Bilim İnsanları, mutlu bir beynin taşıdığı fiziksel özellikleri kavradıkça, bunların bedenin geri kalan bölümleri üzerinde de güçlü bir etki yarattıklarının farkına vardılar.
Yüzde 50 fazla !
Ruhbilimsel deneylerde elde edilen bulgulara göre, mutluluk doruklarına tırmanan insanlar, bedenin grip aşısına tepki olarak ürettiği ortalama antikor miktarından %50 daha fazlasını üretiyor, büyük bir fark!
Başka araştırmacılar ise, umutluluk, iyimserlik ve hoşnutluk gibi ruhsal durumların, kalp ve damar hastalıkları, şeker, hipertansiyon, nezle ve üst solunum yolu iltihaplanmaları gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini de azalttığını ortaya koydular.
Hollanda'da yaşlan geçkin denekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bu tür iyimser ruh durumları bireyin ölüm riskini %50 oranında azaltıyordu.
Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi ruhbilimcilerinden Laura Kubzansky de bu görüşe katıldığını belirterek, "Bu tür ruh durumlarının bedeni bir biçimde etkilediği açıkça ortada," diyor.
Güzel duyguların bedene etkisi
Beyin araştırmalarında olduğu gibi, mutluluk terimi özenli bir araştırma için fazlasıyla geniş kapsamlı bir terim; uzmanlar bu tür çalışmalarda genellikle belli özelliklere odaklanıyorlar.
İyimserlik konusuna odaklanan Harvard ruhbilimcilerinden Kubzansky 1300 erkek denek üzerinde 10 yıl boyunca araştırma yaptı ve kendilerini iyimser olarak değerlendiren erkekler arasında kalp hastalıkları oranının ötekilerin yarısı kadar olduğunu ortaya koydu.
Duke Üniversitesi'nden Laura Richman ile birlikte gerçekleştirdiği ve bu kez umutluluk ile merak konusuna eğildiği bir başka araştırmada da, bu iki duygunun hipertansiyon, şeker ve üst solunum yolu iltihaplanmalarına karşı koruyucu bir etki yarattığına tanık oldu.
Davidson'un deneyleri !
Olumlu ruh durumlarında deneklerin sol prefrontal kortekslerinde bir devinim meydana geldiği gibi..
Gerginlik durumunda adrenalin bezinin salgıladığı kortizol hormonunda da bir düşüş meydana geldiğini gösteriyor.
İyimserlerin karamsarlara kıyasla daha az gerginlik yaşayabileceklerine ve buna bağlı olarak gerginliğin tetiklediği bilinen kötü biyokimyasallardan uzak kalabileceklerine inanılıyor.
Dahası, iyimser tavırlı mutlu insanlar görünürde sağlıklarına çok daha özen gösteriyor.
Mutluluğa eğilimli insanlar, bedenlerine de çok iyi bakıyor, düzenli egzersiz yapıyor, sağlık denetimlerinden geçiyor ve hastalıklardan korunmak için birtakım önlemler alıyor. Kendilerini daha enerjik, daha istekli ve daha uyanık kişiler olarak değerlendiriyor.
Hak dinlerde Mutluluk Kavramı
Kuran’da Hz Zekeriya ve Meryem’in isimleri bir çok kere zikredilir ve dua ederek daima mutlu oldukları işte şöyle belirtilir:
“Rabbinin, kulu Zekeriya'ya rahmetinin zikridir.
Hani o, Rabbine gizlice seslendiği zaman;
Demişti ki: "Rabbim, şüphesiz benim kemiklerim gevşedi ve baş, yaşlılık aleviyle tutuştu; ben Sana dua etmekle mutsuz olmadım." Meryem Suresi 2, 3 ve 4. Ayetler.
Hz. Meryem dedi ki: “"Sizden ve Allah'tan başka taptıklarınızdan kopup-ayrılıyorum ve Rabbime dua ediyorum. Umulur ki, Rabbime dua etmekle mutsuz olmayacağım." Meryem Suresi, 48. Ayet
Ve yine Kuran’da inkarcılığın getirdiği sapkın düşüncelerin mutsuzluğa neden olduğu şöyle bildiriliyor:
“Dediler ki: "Rabbimiz, mutsuzluğumuz bize karşı üstün geldi, biz sapan bir topluluk imişiz." Mü'minun Suresi, 106. Ayet
Cennet halkının durumu:
“Gerçek şu ki, bugün cennet halkı, 'sevinç ve mutluluk dolu' bir meşguliyet içindedirler.” Yasin Suresi, 55. Ayet.
Tevrat ve İncil’e göre de yumuşak huylu olan, temiz olan, Rab’be inanan, doğru yoldan ayrılmayan, dua eden, yüreği temiz olanların mutlu olacakları bildiriliyor.