25 Ocak 2011 Salı

Karanlık Fobisi ile Karanlıktan Korkmak Farklı Duygulardır

  Karanlıktan Korkma, Akluofobi olarak adlandırılır, en sık rastlanan fobi türüdür, günümüzde birçok kişide rastlayabildiğimiz bu korku hem küçük hem de büyükler arasında sık görülmektedir, özellikle küçüklükte yaşanan bazı olaylar bu korkunun olmasında büyük etkendir,Akluofobik kişiler karanlık ortamlara girmenin haricinde asansöre binmek gibi korkularda gözlemlenmektedir. Bütün bu korku türleri, birbirlerinden farklı görünse de aslında hepsi tek bir ruh halinin sonucudur.


Karanlık fobisini karanlık korkusuyla karıştırmamak gerekiyor. Ne de olsa herkes karanlıktan korkabilir. Karanlık bir ortamda kaldığında kontrol etme gibi hâkimiyet duygusunu hissedemeyince korku duyabilir insan. Ama fobide, sadece karanlıkta kalındığımızda değil, karanlıkta olma fikri, düşünce aşamasındayken bile aşırı korku yaşatabiliyor.


İşinizi yapamaz hale geliyorsanız…

Diyelim ki gündüz arabayla yola çıkmanız gerekiyor. Ama gitmek istediğiniz yere varacağınız saatlerde karanlık bastırmış olacak ve siz karanlıkta araba kullanıyor olacaksınız. İşte bu durumda fobi devreye giriyor ve daha fikir aşamasındayken beyninizi kaplayarak sizi o mecbur olduğunuz işten alıkoyuyor. Ya da her an elektrikler kesilebilir düşüncesiyle evde tek başınıza karanlıkta kalma fikri içinizi kemiriyor ve asla yalnız kalamıyorsunuz. Bol miktarda “asla”ların olduğu bir hayat ne zor, değil mi?
Aslında en önemlisi çevresel faktör, yani öğrenme. Çocukluğunuzda, gece tuvalete yalnız kalktığınızda karanlıkta başınıza kötü şeyler geleceği korkusu yaşadıysanız ileriki hayatınızda karanlık fobisine sahip olmanız doğal. Ya da gece karanlıkta uyuyamayan yetişkinleri örnek aldıysanız, sizin de karanlığı sevmemeniz, bunu bir fobiye dönüştürmeniz de beklenir bir durum. Bir de tabii aile içinde şiddet ve kaygı ortamında büyümüş insanların ileriki yaşlarında o korkularını bir nesneye ya da bir duruma yönlendirmeleri de fobi oluşumunu tetikleyebiliyor. İnsan korkuyu çok küçük yaşlarda ailesinin ve çevrenin telkinleriyle öğrenir.


Karanlık fobisini yenmek! Peki, ama nasıl?
Karanlık fobisini yenmek için, bu korkunun üzerine gitmek gerekiyor. Korkuyla yüzleşmeden, üzerine gitmeden o korkuyu yenmek mümkün değil, unutmayın! Tabii bu korkunun üzerine gitme tedavisi, körü körüne bir üzerine gitme şeklinde olmamalı. Zira daha travmatik sonuçlar doğurabilir. O nedenle bir uzmandan yardım almak daha doğru. Uzmanın önerisi ile adım adım korkunuzla yüzleşerek her adımda rahatlıyor, korkuyu sıfıra yaklaştırabiliyorsunuz. Bu yüzleşmeler esnasında, hayal ettiğiniz korku senaryolarının aslında korkmanızı sağlayacak kadar kötü olmadığını görmeniz gerekiyor.

Ayrıca, gevşeme teknikleri de uygulanarak, karanlıkta kaldığınızda ya da kalacağınız düşüncesine kapıldığınızda yaşadığınız terleme, kalp çarpıntısı, nefes kesilmesi gibi sorunların üstesinden gelebiliyorsunuz. Önemli olan, karanlık fobinizi yenmeye karar vermeniz, niyet edip, dua etmeniz. Ne de olsa karar vermek, başlamak; başlamak da başarmanın yarısı demek! 




Allah, kendisinde sükun bulmanız için geceyi, aydınlık olarak da gündüzü sizin için var etti. Şüphesiz Allah, insanlara karşı (sınırsız) bir fazl sahibidir. Ancak insanların çoğu şükretmiyorlar. 
(Mü'min Suresi, 61)