Minesota Üniversitesi’nde psikiatrist Thomas Bouchard ve arkadaşları tarafından 1979’da baçlatılan bir araştırma nedeniyle tam 60 çift tek yumurta ikizi kardeşlerinden ayrılarak farklı ailelere evlatlık olarak verildiler. Araştırmanın amaçlandığı gibi tamamen dış etkenlerden etkilenmeden yürütülebilmesi için evlatlık verilen ailelere de çocukların aslında bir ikiz kardeşleri olduğu bilgisi verilmedi. İlginç olarak, ayrılan bu ikiz kardeşler, çalışma henüz sonlandırılmadan gizemli bir biçimde birbirlerini buldular ve ayrı geçirdikleri hayatları boyunca hemen hemen aynı hayati kararları verdiklerini, benzer alışkanlıklara sahip olduklarını, kişiliklerinin ve sosyal hayatlarının şaşkınlık verici derecede benzer olduğunu fark ettiler.
Kardeşler 1 yaşında evlatlık verilmişlerdi ve Bouchard onları tekrar görmeden hemen önce, birbirlerini bulduklarında 39 yaşındaydılar. Herikisi de Linda adında kadınlarla evlenmiş ve boşanmış, sonrasında yine ikisi de Betty adındaki kadınlarla ikinci evliliklerini yapmışlardı. İki kardeş de teknik çizime ve halıcılığa meraklıydılar. Okulda en sevdikleri ders olan matematik ve en başarısız oldukları ders olan dilbilgisi de aynıydı. İkisi de aynı miktarda sigara içiyorlardı ve günün hep benzer saatlerinde baş ağrısı çekiyorlardı. Her ikisinin de köpekleri vardı adları Toy’du.
Oskar Stohr and Jack Yufe(fotoğrafları yok)
Trinidad’ta doğan ve altı aylıkken bir birlerinden ayrılan ikizlerden Oskar, Katolik Almanya’da büyüdü ve Hitler’in gençlik gruplarına katıldı. Jack ise Karayip Adaları’nda büyüdü, bir yahudi olarak yetiştirildi ve bir süre İsrail’de yaşadı. 50’li yaşlarda ilk kez bir araya geldiklerinde, yaşadıkları farklı hayatlara rağmen çok benzer konuşma ve düşünce tarzlarına sahiptiler ve her ikisinin de damak zevkleri çok benzerdi.Herikisinin de ullanmadan önce sifonu çekmek gibi pek de sık rastlanmayan bir alışkanlıkları vardı.
Daphne Goodship ve Barbara Herbert bir birlerini ilk kez 40 yaşındayken tanıdılar. Debbie bir yahudi , Sharon ise Katolik olarak büyütülmüşlerdi. İkisi de aynı yıl evlenmişlerdi, aynı yıl ikisininde düşükle sonuçlanan birer gebeliği olmuş ve aynı yıllarda aynı cinsiyete sahip iki çoçukları olmuştu. Söylediklerine göre farkında bile olmadan, aynı günlerde aynı yemek kitabından aldıkları yemek tarifleriyle aynı yemekleri hazırlıyorlardı.
Tamara Rabi şehirli bir yahudi kızı olarak, adriana ise bir köyde Katolik olarak yetişmişti. Çok farklı yerlerde ve evlerde büyümüş olmalarına rağman bir çok konuda benzerlikleri vardı. Herikisi de gece hayatını seviyorlardı, ikisi de sırasıyla bir oğulları sonra bir kızlerı olsun istiyorlardı.İkisi de aynı marka şammpuanı kullanıyorlardı. Okuldan ikisi de aynı notlarla mezun olmuşlardı. En sevmedikleri ders matematikti. Adriana Tamara’ya göre biraz utangaçtı.
2004’te ilk kez karşılaştılar. Tom Kansas’ın dış kesiminden, hristiyan olarak yetişmişti. Steve bir eczacı olan babası tarafından budisti olarak yetiştirilmişti. İlginç olarak her ikisi de vücut geliştirme ve spor salonu sahibiydiler. İkisinin de tek ilgilerini çeken ve uğraştıkları konu sağlıklı yaşam ve vücut geliştirmeydi.
İki kardeş de farklı inançlara sahip olarak farklı kültürler içinde yetiştirilmişlerdi ama aralarında çok dikkat çekici benzerlikler vardı. Ne zaman heyecanlansalar, ikisi de gözlerini şaşı yapıyorlardı. İki kardeşin dans ediş şekilleri tam olarak benzerdi.
Paula ve Elyse 1968’de çocuk psikiatristi Peter Neubauer tarfından evlatlık verilmişler ve evlat edinen ailelere de birer ikiz kardeşleri olduğu söylenmemişti. Birbirleriyle 35 yaşındayken ilk kez karşılaşan kardeşlerden ikisi de lise de okul gazetesinin editörlüğünü yapmış, ikisi de üniversitede sinamacılık okumuşlardı. Elyse Schein, Fransa’da yaşadığı sırada gerçek annesinin kim olduğunu araştırmaya başlayarak, bilimsel bir deneyin parçası olduklarını ve aslında bir ikiz kardeşi olduğunu buldu. Daha sonra kendilerini evlatlık veren psikiatristi bulmalarına ve ondan açıklama istemelerine rağmen, hayatlarını birbirlerinden uzakta geçirmelereine sebep olan Neubauer’den ne bir pişmanlık belirtisi ne de özür göremediler.